Mobilya Test ve Malzeme Kütüphanesi Merkezi Fizibilite Aşaması Tamamlandı

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) yenilikçi üniversite anlayışı doğrultusunda genç, dinamik akademik kadrosu, güçlü laboratuvar altyapısı ve bünyesindeki araştırma merkezleri vasıtasıyla gerçekleştirdiği projeler ile içinde bulunduğu ekosisteme değer katmaya devam ediyor. Kuruluşundan bu yana on yıl gibi kısa sürede bünyesinde on araştırma merkezini devreye sokan Bursa Teknik Üniversitesi, Ar-Ge çalışmalarına aktardığı % 18.43’lük bütçe oranı ile de Türkiye ikincisi durumundadır.

Bursa Teknik Üniversitesi’nin içinde bulunduğu ekosisteme fayda sağlamak amacıyla kurduğu araştırma merkezlerinden biri olan Mobilya ve Ahşap Uygulama ve Araştırma Merkezi (MAUM) Müdürü Doç. Dr. Muhammed Said Fidan, MAUM’un faaliyetlerine 2018 yılında başladığını belirterek merkezle ilgili şu bilgileri aktardı: “MAUM Türkiye’de mobilya sektörünün ilk uygulama ve araştırma merkezidir. Temel amacımız mobilya sektörü ve üniversite paydaşları ile ortak çalışmalar yaparak endüstrinin tecrübe ve bilgisinin akademik faydaya, akademik bilgi ve tecrübenin de ticari bir ürüne dönüşmesine yardımcı olmaktadır. Mobilya sektöründe faaliyet gösteren küçük, orta ve büyük ölçekli tüm işletmelere tasarım, üretim, test-analiz, danışmanlık, sürdürülebilir mesleki eğitim vererek nitelikli teknik bilgi ve standardizasyon üretmek ve İnegöl’ün dünyanın sayılı mobilya üretim merkezleri arasına girmesini sağlamak gelecek hedeflerimizden biridir.”

Mobilya ve Ahşap Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak ‘Mobilya Test ve Malzeme Kütüphanesi Merkezi (MOBTEM) Fizibilitesi’ projesi için BEBKA desteği aldıklarını belirten Doç. Dr. Fidan; “BTÜ Rektörlüğü’nün proje yürütücüsü ve İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası’nın da proje ortağı olduğu fizibilite aşamasını başarı ile tamamladık. Proje, İnegöl başta olmak üzere Türkiye mobilya sektörüne hizmet vermek amacıyla akredite test laboratuvarı ve malzeme kütüphanesi merkezinin kurulmasını kapsamaktadır. Fizibilite çalışmasının devamında Mobilya Test ve Malzeme Kütüphanesi Merkezi kurulumu için BEBKA’ya güdümlü proje başvurusunda bulunarak destek talep edeceğiz. MAUM olarak; Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO), İnegöl Mobilya Sanayileri Derneği (İMOS), Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) ve bölgemizde bulunan mobilya firmaları ile temas halindeyiz.” ifadelerini kullandı.

BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, mobilya test merkezi ve malzeme kütüphanesi ile ilgili açıklamasında; “Mobilya sektöründe, Bursa-İnegöl Bölgesi ülkemizin en gelişmiş sanayi yapılanmasına ve ticari faaliyetine sahip. 2023 yılı için İnegöl mobilya sektörü ihracat hedefi en az 1 milyar dolar. Ülke genelinde 2023 için 5 milyar dolar, 2033 için ise en az 10 milyar dolar. Bu hedeflere ulaşmamız için, milli ve yerli test, araştırma merkezi ve malzeme kütüphanesinin hızla kurulması son derece önemli. İnegöl’deki yabancı test analiz merkezi kapandıktan sonra test ve belgeleme konusunda bir boşluk oluştu. Konuyu İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası başta olmak üzere mobilya sektörü dernek ve organizasyonları da takip etmektedir. Mobilya Test ve Malzeme Kütüphanesi Merkezi (MOBTEM) projesinin, YÖK’ün ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi’ kapsamında önemli ve yenilikçi bir çalışma olduğuna inanıyoruz. Bursa Teknik Üniversitesi, gerek Orman Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde verdiği eğitim ve ilgili araştırma laboratuvarları ile, gerekse Mobilya ve Ahşap Uygulama ve Araştırma Merkezi ile mobilya sektörüne yönelik çok sayıda çalışmaya imza atacaktır.” ded

15 Mayıs 2020